BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday 30 December 2012

Sambal belacan udang kering

Assalamualaikum~~ :)

Ni la Sambal belacan Udang Kering :)
yang iqa buat



Ni antara makanan yg abg2 n adik2 iqa
suke mkn , dorg lagi suke suruh iqa
masak sambal belacan ni mcm ni,
dorg ckp sedap , eheee~~ade jugak org ckp iqa
punye masakan sedap , :) wahh~~ eheee~~ kiteorg
suke mkn sambal ni dgn ayam goreng , atau ikan goreng ,
dulu kecik2 tgok arwah nenek buat ,
skrg iqa pulak yg buat sambal ni :)
meh iqa nk kongsi sikit mcm mne nk buat keyh ! :)




BAHAN-BAHAN

1) Belacan
2) 5 Biji cili merah
3) 20 biji cili api
4) Seulas bawang putih
5) 1 biji bawang besar 
6) Segenggam Udang Kering
7) Setengah cawan teh Air Asam Jawa
8) Gula
9) Garam
10) Ajinamoto
11) Minyak


CARA-CARA
1) Patah2 kan cili merah menjadi dua atau 3 bhagian dan cuci cili merah,cili api,bawang putih,n bawang besar smpai bersih,
2)Hiris bawang besar n letak ketepi**hiris jgn terlalu halus
3) Panas kan minyak,masukkan cili2 n bawang putih tadi kat dalam minyak , biakan 5 minit dalam kadar api yg kecil , x mau panas2 sgt , nnti cili tadi tu hangus , knpe goreng ? sbb nnti senang nak tumbuk2 bahan tu , n lagi sedap :) okeyh !
4)Cili2 yg da di goreng tu kite tumbuk2 kan kalau boleh tumbuk 1 persatu , jgn terlalu halus ,lepas abes tumbuk semua tu , letak la belacan , ikot korng nk letak bnyk mane , letak sedikit garam , ajinamoto n gula secukup rasa :) n masukkan Air asam jawa .
5)Letak Secawan minyak ke dalam kuali , panaskan , lepas minyak da panas dgn api sederhana besar, letak la sambal belacan yg suda di tumbuk kedalam minyak,n campur hirisan bawang besar , dan udang kering ,****sebelum tu udang kering tu basuh bersih2*** goreng sambal belacan tu smpai masak , kalau rase kurang garam ke , letak sikit garam . sbb tadi mase tumbuk bahan2 tu da letak garam , ajinamoto , gula kan~~ jadi mase goreng sambal tu , rase2 la kot2 kurang garam ke~~ erm~~ keyhhh , da siap untuk dihidangkan :) Selamat mencuba :)


Hahahaha~~~ iqa share2 ape yg iqa penah buat je ,
ni la yg selalu iqa masak untuk tengah hari ,
tgh x tahu wt ape , tu yg rase nk share something :)
okeyh~~ Salam :-) 



0 comments: